Stöd och hjälp
I filmen berättar Josefin Grände, legitimerad psykoterapeut, om vanliga reaktioner efter att ha utsatts för hot och hat och hur du kan stödja personer som utsatts för hot och hat i samhällsdebatten.
Intervju med Josefin Grände, legitimerad psykoterapeut
- Hur reagerar en person som blivit utsatt för hot och hat?
- När man blir utsatt för ett brott, bland annat när man blir utsatt för hot och hat, är det viktigt att komma ihåg att människor reagerar olika. Det finns inga rätta sätt att reagera. Människor som utsätts för hot och hat på grund av sitt deltagande i det offentliga samtalet kan få stora konsekvenser av det, precis som när det gäller all brottsutsatthet. Sociala medier, det ökade nätanvändandet har också skapat utrymme på olika sätt, om man vill skada nån, att sprida desinformation, skapa hatstormar men också naturligtvis att vända sig anonymt direkt till människor och skrämma för att försöka tysta personens röst i den offentliga debatten.
Det kan också vara så att människor som har utsatts för hot och hat har fått höra från andra, ibland i all välmening, att de borde tona ner sig, att de borde undvika att visa vissa sidor eller uttrycka vissa åsikter för att undvika hot och hat. Man kan också få höra att man får tåla lite smällar i det offentliga samtalet. De här olika kommentarerna eller åsikterna kan riskera att förstärka en känsla av egen skuld eller eget ansvar för det hot och hat man utsätts för. Människor som tillhör diskriminerade och utsatta grupper, till exempel utifrån sitt kön, sin könsidentitet eller sitt könsuttryck utifrån etnicitet, religion, funktionsnedsättning och så vidare riskerar att drabbas extra hårt av hot och hat. Där spär hotet och hatet på den utsatthet som redan finns där.
- Är det skillnad att bli utsatt på nätet jämfört med på andra platser?
- Mycket hot och hat utövas via nätet. Det är märkligt att vi i vårt samhälle ibland har en tendens att prata som om det som sker på nätet skulle vara mindre allvarligt än det som sker på andra platser. Dels är naturligtvis ett brott ett brott antingen det sker på nätet eller någon annanstans. Men vi vet också att människor kan drabbas extra hårt vid brottsutsatthet om man upplever en stark känsla av kontrollförlust förknippad med brottet. Just utsatthet på nätet kan innebära en stark känsla av kontrollförlust. Livet på nätet pågår hela tiden. Det finns inga tydliga gränser, till exempel mellan arbete och fritid. Det kan också skapa ständig oro för vad man ska mötas av när man öppnar inkorgen eller när man tittar i kommentarsfälten på sociala medier eller att man går med en oro när man ser oöppnade meddelanden, till exempel.
Människor som utsätts via nätet utsätts inte sällan för okända förövare. Att man inte vet vem det är kan skapa en ökad känsla av otrygghet när man rör sig ute eller i mötet med andra. Utsatthet på nätet sker också ofta upprepat över tid. Det kan vara påfrestande för då får man kanske inte chans till återhämtning.
- Är det vanligt att den som utsatts förminskar det som hänt?
- När man är utsatt för brott eller svåra upplevelser kan man rationalisera på olika sätt kring det för att slippa tänka och känna svåra saker. Då tänker man kanske att andra har varit med om mycket värre eller "det är bara ord, inte handlingar", "det är så många som utsätts för det här". Det kan göra att man bagatelliserar eller undervärderar sin egen utsatthet.
Det är viktigt att vi som möter människor som har blivit utsatta är tydliga med att vi tar det som hänt på allvar, att vi öppnar upp för att göra polisanmälan och att vi aldrig lägger ansvar på den som har blivit utsatt för det här. Vi ska också öppna upp för att det är okej att reagera på olika sätt i det man blivit utsatt för. De som utsatts för hot och hat för att de har uttryckt åsikter eller varit synliga i det offentliga samtalet kan ha fått höra, eller tänkt själva, att man är stark för att man inte har backat undan trots hotet och hatet. Att man får höra att man är stark, eller själv ser sig så, är ju bra. Men det är viktigt att minnas att vi kan vara både starka och sårbara samtidigt. Också nån som på en del sätt är kraftfull och stark kan också vara sårbar.
Jag tänker att alla människor har en gräns för vad de orkar. Det kan också se olika ut i olika perioder hur mycket man orkar och även starka människor kan känna hopplöshet, utmattning, rädsla utifrån det man har utsatts för. Därför är det viktigt när vi möter utsatta människor att vi förmedlar att hot och hat får konsekvenser och kan leda till att man mår väldigt dåligt. På samma sätt är det viktigt att vi ger hopp och att vi kan hjälpa till att förmedla strategier för hur man kan förhålla sig så att man kanske mår bättre i sin vardag.
- Vad behöver en person som befinner sig i kris?
- En människa som befinner sig i kris för att nånting nyligen har hänt, det kan vara nåt dramatiskt, som ett nätdrev eller ett allvarligt hot. Den människan behöver ett basalt omhändertagande för att känna sig trygg. Det kan handla om att ge tydlig information och praktiska insatser så att personen får känna sig trygg, skyddad och omhändertagen. Det kan också vara viktigt att hjälpa personen att upprätthålla goda rutiner, att försöka bibehålla ett så normalt liv som möjligt. Att äta och sova regelbundet och att röra sig. Vi vet till exempel att fysisk aktivitet kan hjälpa kroppen att reglera ner stress. Men också att ha åtminstone nån eller några omkring sig som man kan prata med om hur man mår efter det som har hänt.
För många människor är det bra att försöka fortsätta leva så normalt som möjligt. Vi har en väldigt god självläkande förmåga generellt. Om vi låter oss själva få återhämta oss i kroppens egen takt brukar de flesta kunna må bättre ganska snart. Men samtidigt måste vi komma ihåg att kris kan ge starka negativa konsekvenser. Man kan må väldigt dåligt. Då kan det vara viktigt att se det och söka professionell hjälp. Det kan handla om att man får väldigt starka negativa tankar eller känslor. Man kanske till och med funderar på om man orkar leva. Då är det viktigt att söka hjälp omgående.
- Hur vet jag att någon behöver stöd och hjälp?
- Det kan vara bra att ha kunskap om vanliga reaktioner på brottsutsatthet så att vi kan känna igen dem och förmedla information till dem vi möter så att de kan känna igen det och hitta strategier att hantera det eller söka hjälp när det behövs. Om den man möter har börjat dra sig undan och isolera sig från andra är det viktigt att hjälpa personen genom att till exempel undersöka vilka som finns i personens närhet som personen skulle kunna vända sig till. Vi vet att det är viktigt att ha trygga människor i sin vardag som man kan dela det som händer med och hur man känner och mår.
Man kan också uppmuntra personen att ta kontakt med andra som delar erfarenheten att utsättas för hot och hat för att dela upplevelsen och ge varandra tips och råd i den här situationen. Om vi möter nån som lägger eget ansvar och egen skuld kopplat till det man blivit utsatt för är det väldigt viktigt att vi är tydliga med att man kan behöva prata om det. Vi behöver vara väldigt tydliga med att man aldrig bär nåt ansvar eller skuld när man har blivit utsatt för brott.
En annan sak som man kan behöva hjälpa till med är att uppmärksamma personen på om hen har börjat använda egna ångestdämpande strategier som kanske inte blir bra i längden. Det kan handla om att man använder arbete eller alkohol eller spel för att slippa känna det man är i. Strategierna kan få negativa konsekvenser på sikt om man inte får hjälp att avbryta. Det som är också viktigt att tänka på är generellt att ge ett gott bemötande. Vi vet det, att om människor får ett gott bemötande och känner att de är förstådda, trodda på, lyssnade på och får ett gott stöd ökar det människors möjligheter att läka snabbare från svåra erfarenheter.
- Hur kan jag hjälpa en utsatt person att hantera hot och hat?
- En del kan vara hjälpta av att vi tillsammans försöker hitta strategier för att kunna vila i vardagen. Samtidigt har människor också ofta själva utvecklat olika strategier för det här. Ibland kan man behöva bli påmind om det eller få hjälp att förstärka strategierna. Men det är viktigt att ha med sig att människor redan har strategier så att inte vi kommer med överflödiga eller oönskade lösningar och strategier.
Strategier som kan vara bra att tänka på för att få vila är att avsätta tider när man kollar sin mejl, svarar i telefon eller går in i kommentarsfält. Resten av tiden låter man det vila. Det kan också handla om att ta längre ledigheter från de delarna vid till exempel helg eller semester. Man kan också låta nån annan läsa ens mejl eller kommentarsfält, spara det som behöver sparas i bevissyfte men sen radera och blockera så att den utsatta själv slipper konfronteras med det här. Ibland, om personen uttrycker en längtan efter det kan det handla om att bekräfta rätten att få göra nånting annat för en tid eller för gott. Människor kan tro att det skulle upplevas som feghet eller ett misslyckande. Men att delta i det demokratiska samtalet är en rättighet men det är inte en plikt. När en människa inte orkar vara kvar i det demokratiska samtalet är det ett misslyckande för samhället men det är inte ett misslyckande för individen. Vi människor har rätt att göra val som gör oss trygga och får oss att må bra.
- Vad är ditt viktigaste råd när jag möter en person som utsatts för hot och hat?
- När vi möter nån som har utsatts är bland det viktigaste kanske att vi finns där och lyssnar och att vi orkar lyssna klart innan vi kommer med lösningar eller goda råd. De flesta behöver bli lyssnade på av nån som inte värderar och tycker så mycket. Nån som vågar fråga efter mående och känslor och som orkar lyssna klart.