Olika brott

0:51
0:51 Spela upp filmen
Röster om utsatthet

Möt några som deltar i samhällsdebatten och här berättar om sina erfarenheter av hot och hat.

6:52 Spela upp filmen
Var går gränsen för brott?
Vilka brott kan kopplas till hot och hat? Här kan du ta del av en intervju med Ängla Eklund, jurist och ordförande för Institutet för Juridik och Internet.

Var går din gräns?

Var går gränsen? Var det vid det hotfulla meddelandet som kom i går? Eller kanske vid telefonsamtalet förra veckan? Eller har gränsen redan passerats för länge sedan utan att du har vetat vad du ska göra åt det?

Kanske har du känt att det får vara nog nu, att det har hänt för många gånger och att du inte orkar mer. Eller så har det hänt en gång och det får aldrig hända igen.

Många som deltar i samhällsdebatten har blivit utsatta för hot och hat. Långt ifrån alla polisanmäler händelserna. För vissa har hoten och hatet upprepats så många gånger att det har blivit en normal del av livet.

Många frågar sig om det är värt att polisanmäla. Kommer det att leda någonstans och är det inte så att en offentlig person får räkna med att bli hotad och hatad? Så är inte fallet. Hot och hat kan vara många olika typer av brott och ingen ska behöva räkna med att bli utsatt. Du har rätt att få göra din röst hörd. Och om du utsätts för hot och hat har du rätt till stöd och hjälp.